Ingroeiende nagel

Een ingroeiende teennagel (vaak aan de grote teennagel) is een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. Ik geef tips om te voorkomen dat de nagels gaan ingroeien, en leg uit wat ik als pedicure voor je kan doen, om snel van de pijn te worden verlost.

Hoe ontstaan ingroeiende teennagels?
De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd – te kort – knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.

Verkeerd knippen
Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen.

Teennagels dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Dit om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt.

Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.

In veel gevallen speelt meer dan één van de genoemde factoren een rol.

Behandeling
Probeer niet zelf langdurig een ingroeiende nagel te behandelen. Een pedicure heeft daarvoor instrumenten en kan er voor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd. Bovendien kan een pedicure er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen. Verder zijn er diverse technieken voorhanden om herhaling van ingroeien te voorkomen.

Hoe kun je ingroeiende teennagels voorkomen?
Wanneer je aandacht schenkt aan de volgende punten kun je deze pijnlijke aandoening voorkomen:

  • knip teennagels altijd recht en niet te kort
  • knip nooit hoekjes van de teennagel rond af
  • vijl zo nodig de teennagels netjes glad
  • draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte
  • heb je teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen, laat een pedicure je dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren.

Wacht niet te lang met een bezoek aan een pedicure na de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit voorkomt pijnlijke ontstekingen.